Enorme puinhoop achter de schermen bij GTST: ‘Absurd hoe verhaallijnen worden afgeraffeld’
Sinds een jaar of twee is het bij GTST de normaalste zaak van de wereld om verhaallijnen abrupt af te kappen. Kijkers zijn deze koers spuugzat en uiten massaal hun ongenoegen.
Sinds vorige week moet GTST het ineens stellen zonder Rosie de Wilde. Haar relatie met Stefano Sanders is voorbij en dus lijkt ook de rol van Juliette van Ardenne in de soap te zijn geëindigd. Niemand heeft het nog over Rosie en daarmee is voor de zoveelste keer een GTST-verhaallijn als een nachtkaars uitgegaan. Kijkers begrijpen er niets van. Iris schrijft op GTSTCourant: ‘Ik vind het wel absurd hoe verhaallijnen worden afgeraffeld: Rosie is ineens verdwenen.’ Kijkster Linda vindt het ook gek: ‘Huh… Rosie is niet weg, neem ik toch aan? Althans, ik verwachtte dat zij en Stefano wel weer nader tot elkaar zouden komen. Help? Anders voelt het wel heel leeg!’
Juliette van Ardenne speelt Rosie de Wilde in GTST
Soapexpert Jef Willemsen ziet de huidige koers van GTST met lede ogen aan. “Je kunt je afvragen wat Juliette van Ardenne dacht toen ze de scripts in haar postvakje vond”, vertelt hij in gesprek met GTSTCourant. “Na ruim tien jaar maakte ze een comeback, langzaam maar zeker werd Rosie steeds belangrijker. Bing en Ludo vertrouwden haar niet, er was een zoon en een voogdijzaak… Even leek het alsof ze Stefano volledig om haar vinger zou winden, en net zo snel was het over en uit. Ze aarzelde te veel en kon vertrekken. Die hele verhaallijn voelt als opvulling om Stefano wat te doen te geven tussen het vertrek van Sophie Bouquet en zijn nieuwe verhaallijn met Andrea.”
Lees hieronder verder.
Wie heeft Raoul Dieleman vermoord in GTST?
De moord op Raoul Dieleman is een ander voorbeeld van hoe GTST tegenwoordig met verhalen omgaat: zonder pardon verdwijnen ze in de prullenbak, waarna er geen haan meer naar kraait. Medio november was Raoul voor het laatst in beeld. Hij had de laptop van Janine laten hacken omdat zij een artikel over hem wilde publiceren. Dat plan liet ze aanvankelijk los, maar weken later besluit ze het verhaal toch te publiceren. Zo keerde Raoul na zes weken opeens weer terug in GTST, om twee afleveringen later alweer buiten beeld te worden vermoord.
Een klassiek ‘whodunit’-verhaal leek in de maak. Ludo werd opgepakt, maar nog geen week later wordt duidelijk dat hij geen verdachte meer is. Wie dan wel? “Ze hebben iemand anders opgepakt”, verklaarde Ludo. Eeh?! Wie dan? FOK!-user PeterKelder begrijpt er helemaal niets van. ‘Sowieso is het al raar dat er eerst wekenlang niet meer gerefereerd werd naar dat matchfixing-gedoe van Raoul, alsof het nooit heeft plaatsgevonden’, briest deze user op FOK!.
‘Vervolgens wordt er ineens naar teruggegrepen met dat artikel, Raoul maakt wat stampij met een emmer stront en is na de mishandeling van een paard ineens buiten beeld vermoord, waarbij Ludo eveneens buiten beeld nog een appje zou hebben gehad en is langsgegaan. En net een week later is alles off screen opgelost en kunnen we weer verder. Kan iemand van dat o zo geweldige schrijversteam even uitleggen wat de bedoeling was van dit hele verhaallijntje, buiten dat het de afleveringen lekker opvult?’
Lees hieronder verder.
Vooralsnog is het onduidelijk of dit verhaal nu echt is afgerond. Is het een opzet naar een grotere verhaallijn om Ludo en Janine uit elkaar te drijven? Of heeft driftkikker Sam Dekker er iets mee te maken? “Stel dat de dood van Raoul deel uitmaakt van een groter plot, dan blijft het een personage dat we anderhalve aflevering hebben gezien als onredelijke bullebak en dierenbeul”, vindt soapkenner Jef Willemsen. “De impact van zijn overlijden is minimaal en is exemplarisch voor hoe GTST tegenwoordig met de dood omgaat: het gebeurt buiten beeld en achteraf.”
GTST-schrijvers compleet vastgeroest in dramatische koers
GTST heeft het geluk dat Katja Schuurman tijdelijk terug in de serie is, maar dat verbloemt de structurele problemen achter de schermen niet. De schrijvers zitten muurvast in een dramatische koers die totaal niet aanslaat. Tijdelijke personages verdwijnen net zo plotseling als ze zijn geïntroduceerd, en daardoor worden verhaallijnen veel te snel afgedankt.
Lees hieronder verder.
Eind vorig jaar besteedde GTSTCourant in de jaaranalyse ook uitgebreid aandacht aan de afgekapte verhaallijnen in GTST. Die lijnen zijn vooral te danken aan het vastgeroeste schrijfteam. Ook de creative producer, Idse Grotenhuis, zou zijn conclusies eens moeten trekken. In 2021 zei hij nog tegen De Telegraaf dat hij niet verwachtte nog jaren aan boord te blijven bij GTST: “Het is goed voor de serie om op dit soort posities eens in de zoveel tijd te wisselen.”
Die tijd is nu echt aangebroken.