Keihard oordeel over eerste MAFS-match geveld: ‘Waarom?’

Kijkers kritisch op eerste koppel Married at First Sight: ‘Femke en Olof zijn totaal geen match’
De start van een nieuw seizoen van Married at First Sight betekent voor veel kijkers een avond vol romantische verwachtingen, ongemakkelijke eerste ontmoetingen en natuurlijk: ongezouten meningen op sociale media. Dinsdagavond was het eindelijk zover: de eerste aflevering van het nieuwe seizoen, waarin het publiek kennismaakte met het eerste koppel van dit jaar — Femke en Olof.
Beide deelnemers hebben een indrukwekkend profiel: ze zijn gescheiden, ouder van twee kinderen, zelfstandig ondernemer én klaar voor een nieuwe liefde. Althans, dat is het idee. Want hoewel de MAFS-experts denken dat ze een goede match hebben gemaakt, denkt het publiek daar héél anders over.
Eerste indruk: ambitieus, verzorgd en zelfstandig
In de aflevering zien we hoe Femke en Olof zich voorbereiden op hun grote dag. Beiden hebben het nodige meegemaakt in het leven en weten wat ze willen. Femke is een stijlvolle vrouw, zelfverzekerd, welbespraakt en klaar om haar hart open te stellen. Olof straalt eenzelfde vorm van zelfverzekerdheid uit. Hij is sportief, zakelijk succesvol en heeft een duidelijke mening over wat hij zoekt in een partner.
De experts hebben hen gekoppeld op basis van overeenkomsten in hun levensfase, verantwoordelijkheden en de wens naar een partner die gelijkwaardig is in zelfstandigheid en ambitie. Volgens het team zou er dus sprake kunnen zijn van een solide match.
De eerste ontmoeting: vuurwerk of ongemak?
Wanneer Femke in haar trouwjurk op de ceremonie verschijnt, is Olof zichtbaar onder de indruk van haar verschijning. Ze maken beleefd kennis, de sfeer is op het eerste gezicht ontspannen en vriendelijk. Toch lijkt er tussen de regels door ook wat spanning te hangen — een soort afstand die zich moeilijk laat negeren. De gesprekken ogen wat zakelijk en gereserveerd, alsof beide partijen op hun hoede zijn.
Hoewel de trouwambtenaar zijn best doet om het stel op hun gemak te stellen, is het voor kijkers thuis vooral de blikwisseling en lichaamstaal die opvalt. Die ‘magische vonk’ lijkt vooralsnog uit te blijven. En dat is niet onopgemerkt gebleven.
Social media ontploft: ‘Een mismatch vanaf minuut één’
Op sociale media, met name op X (voorheen Twitter), wordt er fel gereageerd op de eerste koppelkeuze van het seizoen. Kijkers hebben massaal hun twijfels over Femke en Olof als romantisch duo. Zo schrijft iemand: “Femke en Olof gaat hem niet worden. Allebei te vol van zichzelf.” Een ander sluit zich daarbij aan: “De trouwambtenaar vraagt het nog: ‘Wat voor een match zijn jullie?’ Ik: EEN MISMATCH.”
De algemene teneur is dat het koppel misschien op papier goed bij elkaar past, maar dat er in werkelijkheid iets ontbreekt: chemie, spontaniteit, of simpelweg aantrekkingskracht.
Vragen over Femke’s deelname
Opvallend is dat een groot deel van de reacties zich specifiek richt op Femke. Veel kijkers uiten hun verbazing over het feit dat zij meedoet aan een programma als Married at First Sight. Met haar uitstraling, charisma en zelfverzekerde houding vragen veel mensen zich af of ze deze zoektocht naar liefde via televisie wel echt nodig heeft.
Een greep uit de reacties:
“Femke heeft dit programma toch helemaal niet nodig? Look at her.”
“Serieus, heel Tinder zou naar rechts swipen bij Femke.”
“Waarom doet zo’n knappe, slimme vrouw mee aan MAFS? Is dit niet een castingtrucje?”
Het vermoeden leeft zelfs bij sommigen dat Femke misschien is toegevoegd om kijkcijfers te genereren of om drama te veroorzaken — en niet per se omdat ze de ware liefde zoekt.
Zijn Femke en Olof te sterk voor elkaar?
Wat wellicht meespeelt in de negatieve reacties is het feit dat zowel Femke als Olof heel sterke persoonlijkheden lijken te hebben. Ze zijn zelfredzaam, uitgesproken en gewend om het leven grotendeels op hun eigen manier te leiden. Die eigenschap kan aantrekkelijk zijn, maar in een experimenteel huwelijk zoals bij MAFS kan het ook botsen — zeker als er geen natuurlijke klik is om op terug te vallen.
In de aflevering zien we bijvoorbeeld dat gesprekken tussen hen al snel rationeel worden. Er is weinig speelsheid, geen duidelijke flirt en ook de humor lijkt vooralsnog niet synchroon te lopen. Dat hoeft uiteraard niets te zeggen over de langere termijn, maar in een format waarbij je in sneltreinvaart een relatie moet opbouwen, kan het een uitdaging vormen.
Toch hoop op een goede afloop?
Niet alle kijkers zijn overigens direct negatief. Er zijn ook mensen die het koppel juist kans geven en zich storen aan de harde oordelen. Zo schrijft iemand: “We kunnen toch niet na één aflevering al zeggen dat het niets wordt? Geef het een kans.” Een ander reageert: “Ze lijken inderdaad veel op elkaar, maar misschien is dat juist goed. Wie weet groeit er wat.”
Het blijft immers televisie, en MAFS heeft al vaker laten zien dat eerste indrukken kunnen bedriegen. Soms blijken de meest onwaarschijnlijke matches juist het langst stand te houden.
Het programma onder de loep
Overigens is dit seizoen van Married at First Sight sowieso al onderwerp van gesprek. Na een seizoen vol ‘mismatches’ zijn de samenstellingen dit keer op een andere manier tot stand gekomen. Zo is het team van experts deels vernieuwd. Psycholoog Lennart Klipp is aan boord gekomen, en het programma werkt nu samen met een gespecialiseerd datingbureau. Doel: betere koppels, meer kans op echte liefde.
Toch zijn kijkers na seizoen één van deze ‘nieuwe stijl’ nog kritisch. Het lijkt erop dat de kijker meer dan ooit zoekt naar oprechte romantiek, echte emoties en minder ‘casting voor de show’.
Conclusie: een koppel dat verdeelt
Femke en Olof zijn pas net begonnen aan hun avontuur, maar nu al zorgen ze voor reuring. Of dat nu komt door hun uitgesproken persoonlijkheden, het gebrek aan duidelijke chemie of het beeld dat kijkers van hen hebben — feit is dat hun deelname flink wat tongen losmaakt.
Of de experts het dit keer bij het juiste eind hebben, zal de komende weken blijken. Eén ding is zeker: Married at First Sight weet wederom heel Nederland aan de buis gekluisterd te houden. Want zeg nu zelf: iedereen wil toch weten of deze ogenschijnlijke mismatch tóch nog verandert in een match made in heaven?