Willem-Alexander teleurgesteld in Amalia en Alexia om deze reden
Amalia, Alexia en Ariane verbergen een heus talent: ze zijn namelijk drietalig opgevoed met Nederlands, Engels, én Spaans. Dat vertelt koning Willem-Alexander dinsdag trots bij de opening van de negentigste editie van de Boekenweek, die als thema Je Moerstaal heeft. De prinsessen vonden het blijkbaar wel “gek” om Spaans tegen hun moeder te praten, totdat het opeens “héél cool” werd…
Hoewel ze met hun moeder koningin Máxima Spaans spreken en er thuis op het paleis ook veel Engels wordt gesproken, is Nederlands dé moedertaal van de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. “Het feit dat ze onderling altijd Nederlands spreken, en nooit in een andere taal – alleen maar als er anderen bij zijn waardoor ze in een andere taal zouden moeten spreken – toont echt wel aan wat hun moerstaal is. Ondanks dat hun eigenlijke moerstaal Spaans is, want hun moeder is Spaans”, grapt de koning.
Hij vertelt ook dat de prinsessen het vroeger weleens “gek” vonden om Spaans met hun moeder te spreken, omdat zij toch ook Nederlands kon verstaan. “Maar toen kwamen liedjes als Despacito en toen was het op school opeens héél cool dat zij als enigen het Spaans konden vertalen.” Maar ook al voelen zijn dochters zich in drie talen thuis, “Nederlands is hun moerstaal”, benadrukt de koning.
Deze video is niet beschikbaar op je huidige locatie
Wij zien dat je deze site op dit moment buiten Nederland bezoekt. Vanwege uitzendrechten is deze video alleen binnen Nederland beschikbaar.
Boek voor de koning
In het bijzijn van koning Willem-Alexander is dinsdagmiddag in Den Haag de jubileumeditie van de Boekenweek geopend. Een groepsfoto met de koning en tientallen auteurs van Boekenweekgeschenken vormde de officiële start van de 90e Boekenweek. De feestelijke opening was een eerbetoon aan alle auteurs die in de negentig edities een bijdrage leverden aan de Boekenweek.
Willem-Alexander kreeg de eerste exemplaren van het Boekenweekgeschenk, dat dit jaar is geschreven door Gerwin van der Werf, en het essay Hèhè – Over wat we zeggen zonder dat we het doorhebben van Paulien Cornelisse. Eveline Aendekerk, de directeur van boekenkoepel CPNB, wenste het staatshoofd daarmee “een mooie leeservaring” toe. “Ook een koning verdient een boek om bij weg te dromen”, zei ze.